Výborná babiččina bábovka ze 6 vajec

02.06.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Oproti tradičnímu receptu jsem použila část mouky celozrnné, dala jsem o něco méně cukru (přírodního) a o necelou polovinu hrnku mouky navíc.

Dle níže uvedeného receptu bábovka vyšla perfektně! Základem je na začátku hodně šlehat, aby těsto bylo nadýchané.

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

Postup

  1. Nejdříve si namočte rozinky. Dejte jich do hrnku asi 2 hrsti a dolijte teplou vodou tak, aby byly ponořené. Až nabobtnají, dolijte hrnek vodou pokojové teploty do jeho tří čtvrtin. Budete mít takto připravenou tekutinu do bábovky, kterou rozinky navíc výborně osladí.
  2. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Nejlépe pomocí šlehače nebo robotu. Určitě několik minut.
  3. Přidejte olej a opět pořádně prošlehejte. Vejce by měla vytvořit nadýchanou hmotu.
  4. Teď přijdou na řadu všechny ostatní ingredience - mouka, citronová kůra, prášek do pečiva a rozinky s vodou.
  5. Těsto si rozdělte na dva díly a jeden ochuťte lžící kakaa. Pokud kakao nemůžete, použijte KAROB
  6. Vlijte světlé těsto, na něj pak tmavé. Obě těsta pak lehce kolem dokola promíchejte nožem nebo vidličkou. Uvidíte, jaký efekt se povede :)
  7. Pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Když bude špejle suchá, je hotovo...Každá trouba peče trochu jinak.

Bábovku lze upéct i bez vajec. Nedávno jsem zkoušela jednu podle vlastní fantazie napůl z celozrnné a pohankové mouky, přidala jsem také do těsta cuketu, jablko a chia semínka, osladila obilným sirupem a ochutila ještě kakaem. I takto se dá péct :-)Záleží, pro koho a pro jakou příležitost bábovku potřebujete.

Jedna z mých oblíbených je tato JABLEČNÁ bábovka

Bábovkám zdar a ať Vám chutá :)