Rychle / jednoduše / zdravě

Nejlepší domácí zálivky a dresingy – levně a bez éček

Zkuste se někdy podívat na etiketu kupovaných dresingů. Opravdu za toto chcete dávat své peníze?
Zdravý dresing, jogurtový dresing

Horké léto je ideální pro přípravu všemožných zeleninových salátů. Samotná chuť zeleniny je sice fajn, máme se ji učit vnímat takovou, jaká je, ale časem omrzí, takže tu chuť můžeme vylepšovat různými zálivkami a dresingy.

Děláte si dresingy doma nebo je kupujete? Supermarkety jsou plné těchto produktů, než si ale takový dresing koupíte, pročtěte si jeho složení. Možná vás přejde chuť a zjistíte, že strávit 2 minuty přípravou toho domácího není zas až taková práce a ještě vás to vyjde podstatně levněji.

Rozdíl mezi zálivkou a dresingem já vnímám následovně: zálivka je spíše „vodového“ charakteru na bázi olivového oleje, octa, citronové šťávy a podobně. Dresing je hutnější, je to vlastně "studená omáčka na salát" jejímž základem je většinou jogurt, zakysaná smetana, majonéza, sojanéza apod. Toť moje představa :-)

Ať se podíváte na etiketu libovolného kupovaného dresingu, ve složení převládá voda, olej, cukr, ocet, sůl, někde trocha jogurtu, zahušťovadla. V lepším případě jsou bez konzervantů a barviv.

Tady jsou konkrétní recepty. Vyzkoušela jsem je, snědla se salátem a chutnaly mi ;-)

Recepty na zálivky

  • Octová zálivka – voda + vinný ocet + trocha olivového oleje + cukr + čerstvě mletý pepř (výborná k nahrubo nastrouhané salátové okurce)
  • Základní olejovo-citronová - 5 lžic olivového olej + šťáva z 1 citronu+ cukr + sůl (vše se metličkou vymíchá do krémové emulze, výborné na hlávkový salát)
  • Balsamiková zálivka - balsamikový ocet + trocha olivového oleje + koření bylinky na salát
  • Medová zálivka - lžíce citronové šťávy + lžíce olivového oleje + lžička medu + sůl
  • Salátová zálivka dijon - 3 lžíce olivového oleje +1 lžíce citronové šťávy + lžička francouzské hořčice + čerstvě mletý pepř + sůl
  • Francouzská zálivka - šťáva z půlky citronu + 5 lžic vody + 1 lžíce olivového oleje + 1,5 lžíce medu + 1 lžička vinného octa +1 lžička francouzké hrubozrnné hořčice + 1 lžička provensálského koření

Recepty na dresingy

  • Česnekový dresing se zakysanou smetanou - kelímek zakysané smetany + trocha olivového oleje extra virgine + šťáva z půlky citronu + stroužek či dva utřeného česneku + koření oregano + sůl + pepř

  • Jogurtový sladko-kyselý dresing - Jogurt + sojanéza + lžička kvalitního kečupu + lžička kvalitní hořčice + pepř + trocha cukru + balsamikový ocet + sušené oregano nebo kopr (nebo jiné salátové bylinky)

  • Jogurtový dresing s parmazánem - Bílý jogurt + citronová šťáva + na jemno nastrouhaný parmazán (výborný je i modrý sýr, musí být ale zcela čerstvý)

  • Jogurtový dresing s červeným balsamikovým octem - Bílý jogurt + červený balsamikový ocet (di Modena) + bylinky + cukr + sůl

  • Dresing z tofu - Připravte si základní tofunézu a dále ji upravujte stejně jako jogurt nebo majonézu a nařeďte dle potřeby vodou.

Jako základ pro jakýkoliv dresing můžete tedy použít – již zmíněnou zakysanou smetanou, bílý jogurt různé tučnosti, kefírové mléko, tofu, sojanézu. Můžete případně přidat i trochu majonézy. Je rozdíl mezi 1 lžící a celou sklenicí ...

Na co dávat POZOR

  • Chcete-li formou zeleniny doplnit nějaké to železo, myslete na to, že zelenina ve spojení s lihovým octem veškeré železo ztrácí (informace převzatá od proslulého terapeuta alternativní medicíny Ing. Jiřího Janči)

  • Roli hraje také kalorická hodnota dresingu. Pokud si sebezdravější salát bohatě polijete hutným majonézovým nebo nějakým kupovaným dresingem, tak to k vaší štíhlé linii určitě nepřispěje. A věřte, že kalorický rozdíl mezi domácím jogurtovým dresingem a kupovaným dresingem obsahujícím hodně oleje je znatelný.

  • Salát připravujte vždy co nejčerstvější, tedy těsně před konzumací. Nakrájená zelenina rychle oxiduje, navíc působení zálivky či dresingu ji může „zavadnout“, zvlášť pak klasický hlávkový salát.

  • Když potřebujete docílit sladko-kyselé chuti, nemusíte použít jen bílý řepný cukr. Zkuste třeba přírodní cukr, med , sirup z agáve nebo nekalorický extrakt ze Stevie.

  • Pozor na dietní jogurty s nízkým obsahem tuku. Tuk drží jogurt pohromadě, takže je často v jogurtech nahrazen škrobem. Jogurt je tedy sice nízkotučný, ale kalorická hodnota je stejná. Koukněte na etiketu.

Jo a víte co nesnáší Pohlreich? Když je ten salát dresingem politý. On je z toho uplně vytočený :-) Salát se podle něj musí s dresingem pořádně promíchat, aby se ta chuť dostala uplně všude a dobře se to jedlo :-)

Jak saláty vylepšujete vy? Pokud máte další tipy, určitě se podělte v komentáři.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Edit
Dnes jsem udělala česnekový dresing, stačila mi zakysaná smetana, česnek a sůl a je to výborný! Prakticky bez práce a vím, z čeho to je :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?