Rychle / jednoduše / zdravě

Halušky zdravěji

Recept na domácí halušky, které můžete vylepšit třeba špaldovou moukou. Není to nic složitého.
Zdavější halušky

Pro mnoho lidí je normální jít, koupit krabici s nápisem halušky, směs zalít vodou a těsto je hotovo. Nikdy ale nedocílíte chuti a autentičnosti, jako když si halušky uděláte doma, navíc vás ty z prášku vyjdou docela draho. Staší si vyzkoušet, jak na to, jak husté těsto udělat, a není co řešit.

S haluškami si pak můžete také „pohrát“ a zkusit jejich zdravější variantu, kdy část mouky nahradíte nějakou celozrnnou, třeba právě špaldovou …

Podívejte se na recept na klasické halušky, kde máte i popsáno, jaký poměr mouky a brambor je zapotřebí.

Tady je jednoduchý základní návod.

Budete potřebovat

  • Moučnaté brambory (TYP C)
  • Mouku (klasickou hladkou + klasickou hrubou + celozrnnou špaldovou, já jsem dala polovinu směsi klasické hladké a hrubé a polovinu té špaldové)

Postup

  1. Brambory nastrouhejte na nejjemnejším struhadle (nebo nastrouhejte na hrubo a pak rozmělněte tyčovým mixérem)
  2. Z brambor slijte přebytečnou vodu do hrnku a nechte ji stát.
  3. Po chvíli uvidíte, že se na dno hrnku usazuje škrob. Vodu vylijte a ten škrob vraťte k bramborové směsi jako pojivo.
  4. Teď už jen přidejte správné množství mouky. Na 500g brambor přijde cca 330g mouky, ale stejně je zapotřebí to vyladit. Těsto je dostatečně tuhé, když drží na vařečce a protlačit ho do vroucí vody přes sítko je tak trošku dřina. Pokud je těsto řidší a přes sítko se protlačuje lehounce jako nic, je to špatně a z halušek bude ledatak kejda.
  5. Halušky protlačujte přes speciální sítko na halušky do vroucí vody a když vyplavou na povrch, jsou hotové.
  6. Halušky sbírejte nebo vodu slijte a pak do nich zamíchejte, co je libo :-)

TIPY

  • Někdo přidává do těsta na halušky 1 vajíčko, do original halušek ale žádné vajíčko nepatří, sama ho tam nedávám a halušky se daří dělat bez problémů jen z brambor a mouky.
  • Halušky nemusíte dělat jen se zelím nebo s bryndzou, je tolik možností. Jsou skvělé třeba s pórkem a orestovanými žampiony s kopečkem zakysané smetany nebo jako příloha ke klasickým jídlům místo knedlíku, můžete z nich udělat i dietní pokrm a promíchat je s orestovanou zeleninou (cibule, rajčata, cukety, papriky …)

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Těsto na halušky
Základem povedených halušek je správná hustota těsta. Když bude moc řídké, nepovedou se ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Poplik
Dělala jsem a vynikající vážně skvělé jiné už dělat nebudu dlouho jsem dělala ze sáčku než jsem překopala celý svůj jidelníček od základu a tohle se hodí protože halušky mám strašně moc ráda takže díky :-))))
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Skvělé, že se povedly. Stačí je vyzkoušet, zjistit, jaká je ta správná konzistence a je to hračka. Navíc o mnoho levnější než ty práškové směsi :-) A samozřejmě zdravější ...
Poplik
Tak jistě o dost levnější a zdravější dlouho jsem to hledala a i přítel který vyloženě cpe tatarku a majolku do všeho a nejí moc zdravě tak si dal ale taky ho občas přemluvím když uvařím něco z těhle stránek tak si dá i on je to výborné :-)
Khwanchai
Děkuju. Jeden kamare1d mi napsal, že to vypade1 jak již jendou požite9 :))))nj, je to takove9 jeddlo z jednoho hrnce.Miško, klidně, me1me toho kfdbl :)Gabro, recept pošlu, jakmile odchytedm druhou babičku. Me1 lepšed recept na kluze1ky.Kysane9 zeled me1me od babi ze Studence, tak o obdobne1 jeddla u ne1s nened nouze.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?