Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí ovesné sušenky podle Myšičky

Není nad to mít dobrý recept na domácí sušenky. Potěší, když máte chuť na něco sladkého, nebo chcete pro děti zdravější alternativu průmyslově vyráběných sušenek.
Zdravé sušenky

Udělat dobré sušenky není jen tak. Věřím ale, že podle tohto receptu se vám povedou. Stály mě několik pokusů a zakotvila jsem u této mojí vychytané receptury.
Domácí jsou zkrátka domácí, tyhle navíc docela pěkně křupou a nedrobí :-)

Množství ingrediencí jsem si upravila na 1 plech. Příprava těchto sušenek je totiž opravdu jednoduchá, tak raději vždy upeču čerstvé.

Množství na 1 plech, 15 středních kulatých sušenek

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

  • 1 a čtvrt hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku špaldové mouky typ 630 (napsáno na obalu, mají třeba v Lidlu nebo DM, v případě potřeby lze i klasickou hladkou)
  • 1/2 hrnku přírodního cukru
  • 1 celé vejce
  • 1/2 hrnku na jemno nasekaných ořechů (vlašské, lískové)
  • na špičku lžičky soli
  • 110 g másla
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku (používám bio bez fosfátů)

Postup

  1. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem.
  2. Ovesné vločky trochu podrťte, aby šlo těsto dobře zpracovat. Použijte ovesné vločky JEMNÉ. Párkrát jsem je ještě projela v sekáčku. Je dobré, když tam necháte nějakou strukturu, není cílem udělat z vloček mouku.
  3. Do vyšlehaného vejce s cukrem přidejte povolené máslo a všechny ostatní ingredience - vločky, mouku, trochu soli, nadrcené ořechy, sodu a prášek do pečiva. Vypracujte kompaktní těsto.
  4. Z těsta lžící ukrajujte kousky těsta a v ruce tvořte kuličky velikosti golfového míčku. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky stlačte pomocí prstů na placku tlustou max. 1 cm.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou.

U těchto sušenek musíte poprvé sami zkusit, zda pro ně ve Vaší troubě bude lepších 14 nebo 16 minut. Pokud by sušenky nebyly křupavé, tak je příště udělejte o trochu tenčí, nebo je nechte v troubě o 2 minutky déle. Pokud by byly moc tvrdé, tak zase minutku uberte :-)

Tyto sušenky mám mnohokrát vyzkoušené a jejich chuť je neodolatelná.

Ať se vám povedou a udělají radost :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Ovesné sušenky
Kuličky z těsta velikosti golfového míčku
 
Zdravé celozrnné sušenky
Kuličku pak stačí stlačit. Mezi sušenkami nechte prostor, zvětší se.
 
Sušenky z ovesných vloček
A tady jsou upečené . Někdy je udělám tenčí, někdy o něco vyšší, pokaždé jsou ale povedené.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Dobrý den Kamilo, je možné dát místo špaldové mouky mouku hladkou ? Děkuji.
Kamila (varilamysicka)
Lenko, určitě je možné dát i hladkou mouku, hlavní je výsledná konzistence těsta, zkrátka, aby šly dobře tvarovat ty kuličky. :-)
eliška
Prosím vás, co je na špičku lžičky doli? Co je to doli? Děkuju :)
Kamila (varilamysicka)
Eliško, to byl překlep, do sušenek se pro kontrast chutí může přidat trochu soli, na špičku lžičky soli :-) :-)
Míša
Jsou úžasné, nádherně křupavé s jemnou chutí. Mám z nich obrovskou radost. Děkuji moc za recept :)
Kamila (varilamysicka)
Míšo a já děkuju za zprávu :-) Jsem ráda, že se povedly a recept prošel :-) Kamila
Peťa
Nikdy se mi nepodarilo upect zadne susenky tak, aby krupaly. A ejhle, najednou to jde a navic z ovesnych vlocek a ostatnich zdravych surovin (cukr castecne nahrazen sladovitem, maslo kokosovym olejem, mouka spaldovymi otrubami). Vyborne! Snad budou krupat i zitra ;-)
Luca
prosím pekne dcera ma na orisky alergii... muzu dat treba kokos? dekuji
Katka
Jsou naprosto úúúúúžasnéééé :-) Moc díky za recept! :-)
Danča
Jsou úžasné. Zkusila jsem hrozně moc receptů na ovesné sušenky a musím říct, že tyhle jsou luxusní. Ubrala jsem cukr a dala trochu kvalitní hořké čokolády. Místo másla kokosový olej, přidala jsem i slunečnicová semínka. Díky za recept jsou skvělé!
Zdenka K.
Děkuji za inspiraci. Sušenky jsem včera pekla s dětmi a byly naprosto skvělé. Aby zbyly alespoň nějaké ke kafíčku, musela jsem je schovat a pomalu zapečetit. Dělala jsem je v klasické "nezdravé" verzi - tj. bílý cukr a hladká mouka (příště rozhodně zkusím špaldu a třtinový cukr), přidala jsem pouze vlašské ořechy a SKOŘICI!!! Ta je tam úplně boží. Možná, jak psala Danča, příště uberu trochu cukru. Ještě jednou děkuji, Vaše stránky jsou pro mne velkou inspirací.
Zdenka K.
Děkuji za inspiraci. Sušenky jsem včera pekla s dětmi a byly naprosto skvělé. Aby zbyly alespoň nějaké ke kafíčku, musela jsem je schovat a pomalu zapečetit. Dělala jsem je v klasické "nezdravé" verzi - tj. bílý cukr a hladká mouka (příště rozhodně zkusím špaldu a třtinový cukr), přidala jsem pouze vlašské ořechy a SKOŘICI!!! Ta je tam úplně boží. Možná, jak psala Danča, příště uberu trochu cukru. Ještě jednou děkuji, Vaše stránky jsou pro mne velkou inspirací.
Katka
Dobrý den, těsto na sušenky se mi strašně lepí, je to tak správně? První várka je v troubě, tak se těšíme na výsledek, ale těsto je chuťově moc dobré :-)
Vendy
Dobrý večer, v pondělí 14.11. jsem byla na vašem semináři v Teplicích a protože mám děti nemocné, hned jsme se dnes pustila do sušenek! Jsou fakt vynikající!!! Cukr nahrazen medem a je to pohoda :-) chutnají mně, mému ročnímu, tříletému i manželovi :-) díky :-)
Kamila (varilamysicka.cz)
Katka: Katko, pokud se těsto lepí, což se trochu určitě lepí tak ho stačí dát trochu zatuhnout do lednice a pak s ním půjde snáze pracovat :-)
Kamila (varilamysicka.cz)
Vendy: To mě moc těší, že jste se po semináři hned pustila do nějakého mého receptu. A ještě se Vám povedl a prošel u každého. Mám radost!! :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?