Rychle / jednoduše / zdravě

Hustá cizrnová polévka jako hlavní jídlo

Cizrna je vděčná, výborná a chutná luštěnina. V této polévce vás dokonale zasytí ...
Zdravá cizrnová polévka

"Koupila jsem cizrnu a nevím, co s ní", říká mi známá. Pokud jste na tom podobně, tak aniž byste tušili, co budete vařit, vysypte ji večer do mísy, zalijte studenou vodou a nechte bobtnat. Ten nejdůležitější krok tak máte za sebou a druhý den už můžete vesele vařit. Stačí jen najít nějaký dobrý recept, jako je třeba tato polévka :)

Budete potřebovat

  • asi 200g suché cizrny (nutno předem namočit, nejlépe přes noc)
  • 1 velkou cibuli
  • Olej (olivový, řepkový)
  • 2 mrkve (na kolečka nebo půlkolečka)
  • 2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění (dala jsem celozrnnou špaldovou)
  • 2 hrsti polévkového drobení (nebo nějakou vaječnou zavářku, může být i bulgur)
  • Kousek uzeného masa nebo klobásky na "ovonění" polévky
  • Kelímek smetany (vhodná je i rostlinná smetana)¨
  • Vodu, ve které se vařila cizrna
  • Na dochucení - červenou papriku, sůl, případně trochu sypkého zeleninového BIO bujónu

Postup

  1. Den předem si namočte cizrnu. Druhý den vodu slijte a cizrnu uvařte v nové vodě. Můžete přidat nějaké koření jako bobkový list, pár kuliček nového koření, kmín. V papiňáku vařím cizrnu 40 minut, v klasickém hrnci to může trvat i hodinu a půl. Cizrna by měla být měkká, máslová, v puse příjemná.Z nedovařené cizrny dobrou polévku neuděláte.
  2. Cibuli nakrájejte a lehce osmahněte na oleji. Po chvilce přidejte nakrájené uzené maso nebo kousek klobásy.
  3. Přidejte 2 lžíce libovolné mouky a krátce orestujte. Mně výborně posloužila celozrnná špaldová.
  4. Zasypte trochou červené sladké papriky a vlijte uvařenou cizrnu i s vodou, ve které se vařila.
  5. Do polévky vložte mrkev nakrájenou na kolečka nebo půlkolečka. Vařte do změknutí mrkve, mělo by stačit 20 minut.
  6. 5 minut před koncem varu polévku ještě vylepšete a zahustěte nějakou vhodnou zavářkou. Já jsem měla koupené "babiččino drobení" do polévek. Prodávají to mezi těstovinami.
  7. Úplně nakonec pak do polévky vlijte smetanu. Tentokrát jsem použila sojovou rostlinnou smetanu, jindy jsem dala klasickou ...
  8. Na závěr pak vylaďte hustotu polévky.

Toto je hodně "sytá" verze polévky, s druhým jídlem už se nepočítá. Sluší jí na ozdobu nějaké zelené bylinky - v létě petržel, v zimě třeba doma vypěstovaná řeřicha.

TIP

Pokud byste chtěli mouku úplně vynechat, stačí dát do polévky více cizrny. Když je polévka hotová, odeberete 1 až 2 naběračky, které do hladka rozmixujete. Tato vzniklá kaše polévku přirozeně zahustí.

Až budete namáčet cizrnu, tak hlavně nedopadněte jako jednou já. Mísu s namočenou cizrnou jsem dala nahoru na skříň, aby mi nepřekážela ...a zbytek si asi dokážete domyslet :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Tak jsme zrovna dojedly tuto polévku:-) a chutnala i mému. Dala jsem trochu uzeného na kostičky, a nedávala jsem tedy tu zavářku to už na mě bylo moc ingrediencí a spoustu petrželky:-) Díky za recept...:-)
Kamila (varilamysicka)
Lenko, díky za zprávu o tom, že to doma prošlo :-))
Lucka
Dnes pro velký úspěch,vařím polévku znova!!!! Chutnala manželovi i malým holkám.
Jana
Polévka je lahodná a opravdu velmi sytá. Ani jsem nepřidávala žádnou zavářku. Malému se dělaly boule za ušima a děda si přišel dvakrát přidat a druhý den ještě pro nášup :) Za chvíli jdu namočit cizrnu a zítra vařím znovu.
Katka
Polévka je luxusní! Už jsme ji doma vařili několikrát. Jako zavářku jsem dala trochu tarhoně :-)
Kamila (varilamysicka)
Jano, děkuji za milou zprávu. V jedné větě malý a děda ... To je fajn, když se dá vařit pro celou rodinu skrze generace :-)
Kamila (varilamysicka)
Katko, super nápad s tarhoňou. Někdy jako rychlou zavářku přidám do polévek třeba i bulgur. Ten je také raz dva hotový :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?